Історія, духовність і пивоваріння..

В травні 2021 р. відкрито нову краєзнавчу експозицію у міському музеї.

на фото директор Охтирського музею Л. Міщенко разом з головою правління ПрАТ "Охтирський пивоварний завод" 

К.Журавльовим та директором з економіки Р. Мироненко

 

 misei1

Стаття з газети "Роксолана" №21 (1313) від 26.05.2021 р.

Охтирському пивоварному заводу минуло 108 років.

 З 1997 року він входить в велику національну корпорацію “Оболонь”, найбільшого вітчизняного виробника пива та напоїв в Україні.

Нинішній рік особливо визначний не тільки для всієї України, адже ми відзначатимемо 30-річчя нашої незалежної держави.  Для охтирчан 2021 рік знаменний 380-річчям  заснування Охтирки і 100-річчям міського краєзнавчого музею. Хто ми є і що ми значимо? Що пам`ятатимуть про нас, сьогоднішніх, наступні покоління? Найдостовірнішу відповідь на це питання дасть ніхто інший, як наш Охтирський пивоварний завод, що має свою більш ніж столітню історію, адже пиво і Охтирка від часу заснування - невід`ємні і споріднені поняття.

І це не з розряду «кожен кулик своє болото хвалить», а насправді  гордість за наш справжній символ виробництва якісної та унікальної продукції, за тих людей, які невелику місцеву броварню перетворили на сучасний промисловий комплекс, ведуть людей європейською моделлю розвитку суспільства, пропагуючи культуру споживання пінного напою і одночасно повагу до міста, в якому він цілодобово народжується. Підтвердження цьому – відкриття нової краєзнавчої експозиції у міському музеї. Охтирський пивоварний завод представив тут надбання історичного значення не тільки для охтирчан, але й для всіх поціновувачів нашої самобутності і національної гордості.

Відкриваючи експозицію, голова правління ПрАТ “Охтирський пивоварний завод” Костянтин Журавльов підкреслив велике значення самого існування у місті краєзнавчого музею, де зібрані неоціненні скарби нашого краю, притаманні тільки нашому регіону. «Ще у дитинстві я дуже часто навідувався до музею, бо мешкав поблизу.  Тоді не було багатоканального телебачення, щоб подивитися на воєнні дії, а виставлена на музейних стендах зброя, амуніція, фотофакти часів Великої Вітчизняної війни збагачували дитячу уяву, давали відчути себе причетним до історичних подій, підсилених спогадами рідних людей, які пережили війну і окупацію. Я впевнений, що і наш подарунок краєзнавчому музею від колективу пивоварного заводу не залишить байдужими  наступних  любителів краєзнавства», - сказав Костянтин Леонідович.

До пам`ятних всеукраїнських та місцевих дат  далеко не кожне підприємство може продемонструвати своє патріотичне походження і відданість родословній  традиції. Історично склалося, що охтирчани люблять пиво, яке колись готували у примітивних  броварнях, тепер п`ють приготоване на сучасному обладнанні і з сучасними складниками, але за смаком – таке ж живе та унікальне, як колись,  та возять на гостинець друзям по всьому світу, а тепер ще й мають можливість презентувати своє місто завдяки самобутнім, оригінальним і пам`ятним сувенірам.

 Директор з економіки ПрАТ “Охтирський пивоварний завод”, Заслужений економіст України Рімма Мироненко від початку здобуття незалежності України є ініціатором, натхненником і соавтором творів краєзнавчої і мистецької цінності, що були спродуктовані охтирським пивоварним заводом. Перш за все, це шість  опублікованих на історичних фактах, народних переказах та легендах, людських спогадах, гарно ілюстрованих видань про історію пивзаводу, нерозривно пов’язаною з Охтиркою, які оберуть цінителі історичних видань. Всупереч сучасним цифровим технологіям,  ці книги ніколи не перестануть  користуватися попитом. Ці видання - гідний внесок у духовну скарбницю Охтирки, джерело знань про минулі часи для багатьох дослідників нашої історії.

«Що ми, як колектив пивоварного заводу, зробили для України та для міста за роки Незалежності? Який внесок зробили задля економічного розвитку держави? Ми підрахували, то немало:  з початку 1991 року  підприємство перерахувало у бюджети різних рівнів 349 мільйонів гривень податків. При цьому ми вчасно виплачували заробітну плату, відрахування до Пенсійного фонду, страхові внески. А ще  за власною ініціативою ми підготували і видали унікальні книги про історію Охтирки, її визначних людей, про розвиток промисловості, освіти, медицини і культури нашого краю. Ці видання залишаться безцінним надбанням  на стільки років, скільки житимуть на цій землі наші нащадки,» - розчулено і від душі  поділилася своїм враженням від відкриття експозиції Рімма Файзрахманівна.

Коли Вам доведеться їхати кудись у справах і представляти своє місто, справити хороше враження на бізнес-партнерів неодмінно допоможуть сувеніри Охтирського пивоварного заводу. На них, крім символіки підприємства, - найпопулярніші пам`ятки нашого міста.

  • На фарфоровій сувенірній тарілці “Охтирка та пивзавод” відображена краса і богатство духовного надбання Охтирки, тут представлені всі Охтирські православні храми з датами заснування, а сама будівля заводу неодмінно здивує друзів, колег та просто знайомих, адже відкривається зовсім несподіваним ракурсом.

Не менш приваблива сувенірна тарілка із зображеними пляшечками пива “Охтирське світле”, “Охтирське козацьке” та пивним кухлем. Такі сувеніри  на стінах Вашої кухні ще й засвідчать про патріотичні настрої Вашої родини.

  • Керамічний кухоль з авторським розписом будівлі пивзаводу не просто припадатиме пилом на кухонній полиці. Крім того, що він слугуватиме елементом декору, пити пиво з такого посуду – одне задоволення, яке хотітиметься продовжувати, піднімаючи у колі друзів за здоров`я.
  • Вам може сподобатися і пивний скляний кухоль із зображенням головного корпусу історичної будівлі підприємства, який має більш сучасний вигляд. Пиво з нього приваблює бульбашками, що феєрично піднімаються до пінної шапки, та росою прохолоди на склі. Від такого видовища просто неможливо втриматися, особливо у спеку. Недаремно ж у народі кажуть: «Хто пиво п`є – сто років живе».
  • Сувенірні магніти - найкращі яскраві згадки про екскурсії та дегустації Охтирського пива в м. Охтирка. Саме з ними пов'язані спогади, які хочеться переживати знову і знову. Поповніть свою колекцію, придбайте магніти від Охтирського пивоварного заводу.
  • Ви ще й досі одягаєте футболки із незрозумілими написами чи зображеннями? Якщо Ви патріот свого міста і любите пиво, Ви завжди знайдете однодумців, коли одягнете футболку Охтирського пивоварного заводу із зображенням схеми пивоваріння від початку до реалізації готової продукції.

Сувеніри від Охтирського пивоварного заводу постійно нагадуватимуть про рідне місто та викликатимуть приємні згадки про живий смак охтирського пива.

Завітайте у фірмові кафетерії підприємства в м. Охтирка по вул. Батюка 23, вул. Батюка 36, вул. Незалежності 36 та в містах Тростянець, вул. Благовіщенська 45, Котельва, вул. Полтавський шлях 216.

На фото

Кухль керамічний. Ємність 0,5л, 0,8л, 1л та 3л. 

Сувенірна тарілка. D 20см.

Пивний кухоль скляний “Охтирський пивоварний завод 1913 р”.  Ємність—0,5л.

      Магніти “Охтирське пиво”, ціни від 25 грн.

 

 

 

 

 

Стаття з газети "Роксолана" №21 (1313) від 26 травня 2021 р.

Контакти

 Офіційний сайт:

https://okhtyrka.beer/

 

Відділ продажу

Телефон: 050-307-11-61

 Відділ постачання

Телефон: 067-542-84-64

 

Приймальня

Телефон:  050-407-27-71